ontwerp- en tekenbureau

Duidelijke handleidingen met tekeningen

21-02-2023

Duidelijke handleidingen met tekeningen
Handleidingen met veel tekst zijn door lezers vaak moeilijk te begrijpen. Wanneer er tekeningen aan de tekst worden toegevoegd, wordt de tekst een stuk inzichtelijker. Door complexe tekst te vervangen door duidelijke tekeningen, begrijpen de lezers de inhoud beter en wordt de handleiding aantrekkelijker én beter leesbaar.
Ook door teksten compacter te maken, belangrijke teksten te accentueren en opsommingen in de tekst toe te voegen, wordt een handleiding prettiger om te lezen.
 
Het is van belang dat een handleiding wordt afgestemd op de doelgroep. Hierbij wordt rekening gehouden met de leeftijd, taalbeheersing en het kennisniveau van de gebruiker: een consument of professional. Mensen met weinig ervaring hebben veelal stap-voor-stap instructies nodig om een complexe taak goed te kunnen uitvoeren. Duidelijke tekeningen helpen gebruikers stapsgewijs door alle fases van een montage-, bedienings- of onderhoudsproces. 
Een logische volgorde en indeling van de stappen in een handleiding zorgen ervoor dat de lezer de informatie snel en eenvoudig begrijpt. 
 

Voordelen van tekeningen: 

  • De boodschap komt met tekeningen beter over dan alleen tekst.
  • Tekeningen worden direct opgemerkt en goed onthouden.
  • Belangrijke details kunnen eenvoudig worden weergegeven.
  • Tekeningen maken documentatie overzichtelijk.
  • Tekeningen worden goed begrepen in een internationale omgeving.
  • Tekeningen zijn herbruikbaar.
  • Tekeningen verminderen de hoeveelheid tekst en vertalingen.
 

Lijntekeningen

Lijntekeningen worden gebruikt in handleidingen om complexe technische producten en processen in beeld te brengen. Lijntekeningen maken de boodschap in één oogopslag duidelijk. 
Lijntekeningen zijn tekeningen met een vereenvoudigde weergave, waarbij alleen de essentie weergeven wordt en alle overbodige details weggelaten zijn.
Met een tekening kan een product in 3D perspectief vanuit verschillende standpunten weergeven worden. Relevante maataanduidingen en details kunnen inzichtelijk worden gemaakt. Bovendien kan een tekening bepaalde aanzichten laten zien die met foto's niet mogelijk zijn, zoals exploded views, opengewerkte tekeningen, doorzichtige ghostviews, doorsnedes en/of detailaanzichten.
 
Lijntekeningen kunnen worden voorzien van diverse grafische elementen zoals pijlen, details, verwijs-/aanhaallijnen, nummering, maatvoering, gereedschappen, handen, omgevingselementen, symbolen, pictogrammen, iconen of tekstuele elementen.

 

 

De lijntekeningen kunnen worden opgemaakt in 2D of 3D in zwart-wit, grijstinten of kleur; of een combinatie hiervan. Door gebruik te maken van verschillende lijndiktes en/of kleuraccenten kunnen onderdelen of details die bij een handeling belangrijk zijn extra benadrukt worden.

Lijntekeningen kunnen gemakkelijk in één stijl en met hetzelfde perspectief worden opgemaakt. Lijntekeningen kunnen als vectorbestand worden opgeslagen, dit zijn compacte bestanden en zeer geschikt voor toepassing in digitale en online documenten.

 

Handleidingen met tekeningen (zoals de bekende ‘IKEA®-handleiding’)

Tekeningen zorgen ervoor dat handleidingen duidelijk zijn en compact blijven. Door zoveel mogelijk relevante informatie in tekeningen weer te geven kan de hoeveelheid tekst tot een minimum worden beperkt of geheel komen te vervallen. Een handleiding met tekeningen zonder tekst, (zoals de bekende ‘IKEA®-handleiding’) is erg overzichtelijk en u heeft geen vertaalkosten. Een handleiding zonder tekst is ideaal in een internationale omgeving.
 

Terugkoppeling van de doelgroep 

De handleidingen zijn niet klaar totdat personen die representatief zijn voor de doelgroep deze hebben gelezen en goedgekeurd. Laat deze personen de handleiding zorgvuldig doorlezen en de instructies in de handleiding testen zodat eventuele fouten en ontbrekende stappen kunnen worden ontdekt. De terugkoppeling van deze personen wordt vervolgens in de handleiding verwerkt. Hierdoor ontstaat een optimaal resultaat.
 
Wij maken handleidingen voor allerlei soorten producten zoals:
 
Zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen, CV-Hybride ketels, radiatoren, vloerverwarming, pompen, ventilatiesystemen, rookgassystemen, airco’s, laadpalen, schakelkasten, modems, isolatieproducten, hekwerken, gevelbekleding, systeemwanden, raambekleding, zonnewering, rolluiken, dakluiken, garagedeuren, overkappingen, veranda’s, carports, blokhutten, scheepsluiken, standbouw producten, speeltoestellen, douchecabines, meubels, kantoormeubilair, weegsystemen, elektrische fietsen, koffiezetapparaten, transportbanden, zwembaden etc.
 

Wilt u ook een handleiding met tekeningen laten maken?

Outline maakt duidelijke en compacte handleidingen voorzien van sprekende tekeningen.
Wij kunnen de balans tussen tekst en tekeningen zorgvuldig samenstellen zodat de handleiding leesbaar en inzichtelijk is. Een goede handleiding kan veel servicevragen voorkomen.