industrieel ontwerp

Een prototype maken is een mooi moment

18-05-2016

Een prototype maken is een mooi moment


Van veel projecten waar Outline aan werkt wordt een prototype gemaakt. Dat is altijd een mooi moment.

Na maanden van ontwikkeling, sparren en tekenwerk, staat er opeens een fysiek product dat je kan voelen, beetpakken en bedienen. Het nieuwe product is er dan "in het echt" en je ziet hoe het ontwerp daadwerkelijk overkomt. Qua uitstraling, qua werking, qua materiaalgebruik. Voor de klant soms ook een moment van "oooh dus dit gaat het worden".

Hieronder het prototype van de nieuwe selfservice uitleenautomaat voor in bibliotheken. Outline heeft deze automaat ontworpen en het prototypetraject begeleid.

Onderdelen voor prototypebouw van een nieuw product
Van diverse leveranciers komen de prototype-onderdelen en componenten bij elkaar.

Van alle maakdelen worden prototype-onderdelen gemaakt. Dit kan bij de leveranciers van de klant of dit gebeurt bij leveranciers uit het netwerk van Outline. Dit wordt allemaal in overleg met de klant bepaald.

Als alles binnen is gaan we het prototype monteren. Dan merk je gelijk van alles. Bepaalde onderdelen passen nét niet goed, bepaalde montageplekken zijn niet optimaal bereikbaar, een onderdeel is iets te slap of juist veel te zwaar. Het kan van alles zijn. Gelukkig is door de jarenlange ervaring van Outline het 1e prototype vaak al een goed resultaat. Vrijwel altijd staat er een goed werkend prototype wat er qua looks uitziet zoals het bedoeld was.

Maar een prototype blijft altijd noodzakelijk om het ontwerp in de praktijk te testen. Pas dan zie je hoe alles samenkomt, in elkaar past, ten opzichte van elkaar beweegt, hoe onderdelen zich gedragen, hoe en mechaniek werkt en wat de invloed van toleranties is.

Monteren van een prototype van een nieuw product
Montage van onderdelen.

Werking van een toegangsluik met zelfsluitend mechaniek
Werking van de sluiting van een toegangsluik.

Het prototype is de basis om het ontwerp door te ontwikkelen. Samen met de klant evalueren we het prototype. We inventariseren alle bevindingen. Outline komt met voorstellen voor verbeteringen. Met het prototype als uitgangspunt kan zo het ontwerp op alle fronten worden geoptimaliseerd.

Hieronder een afbeelding van afgemonteerde prototypes die naar dealers en eind-klanten worden verstuurd voor pilot-projecten.

De eerste prototypes staan klaar en worden getest bij eindklanten
De 1e prototypes staan in elkaar.

lees verder over de prototype en productie diensten van Outline >