industrieel ontwerp

Efficiency verhogen: 3D printen van hulpmiddelen voor assemblage en productie

6-09-2019

Efficiency verhogen: 3D printen van hulpmiddelen voor assemblage en productie


3D printen biedt vele nieuwe mogelijkheden. Eén daarvan is het maken van hulpmiddelen voor assemblage- en productieprocessen. Dit worden ook wel “jigs” of “fixtures” genoemd. Het wordt steeds meer gebruikt in de industrie.

In assemblage- en productieprocessen zijn er vaak momenten dat een onderdeel op een bepaalde positie moet worden vastgezet. Vaak is daar een hulpmiddel voor nodig, een mal. Afhankelijk van de vorm en complexiteit van de betreffende onderdelen, kan het maken van zo’n mal erg tijdrovend en kostbaar zijn en wordt het nog wel eens overgeslagen of op andere halfslachtige manieren gedaan.

Met dit geprinte hulpmiddel (rode kleur) kan het logo-embleem precies op de juiste plek op deze kunststof kap worden geplakt.

Met name voor MKB bedrijven

Met 3D printen wordt het maken van een mal zeer eenvoudig en toegankelijk! Je kan vrijwel iedere vorm maken en het is snel, betaalbaar en betrouwbaar. Met name voor MKB bedrijven is dit toegankelijke karakter een groot voordeel. Geen dure zware CNC metalen mallen meer, maar lichtgewicht en betaalbaar uit een 3D printer!

Denk aan boormallen, positioneermallen, pas- of controleblokken, alles is mogelijk. Productie en assemblage processen worden eenvoudiger, betrouwbaarder, efficiënter en sneller.

Het kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld:
- het plaatsen van labels, stickers of te lijmen onderdelen
- als mal voor het positioneren en samenstellen van onderdelen
- als boormal, waarbij ook de boorrichting kan worden gedefinieerd
- het nameten van bepaalde inbouw-situaties, checken van toleranties

Met dit geprinte hulpmiddel (witte kleur) kan een stukje schuimrubber plakstrip precies op de juiste plek op deze metalen plaat worden geplakt.

3D geprinte mallen kunnen op maat worden ontworpen en gemaakt. Van heel simpel tot zeer complex. Er kunnen zelfs teksten of symbolen op de mal worden meegeprint, zoals assemblage-instructies of bijvoorbeeld model- of serienummers.

Omdat de mal van kunststof is, is de kans op het beschadigen of krassen van de betreffende onderdelen en producten nihil in vergelijking met metalen mallen. Een 3D geprinte mal kan indien nodig stevig worden uitgevoerd, en kan bestendig zijn tegen een vieze en enigzins ruwe omgeving. Voor de echt zware toepassingen, en processen waarbij hitte optreedt, zoals lasmallen, is het echter niet geschikt.

Met dit geprinte hulpmiddel (witte kleur) kan gecheckt worden of dit metalen profiel de correcte binnenmaat en bovenkant heeft.

Bij onze opdrachtgevers hebben wij al diverse hulpmiddelen gemaakt. Als productontwerpers denken wij altijd na over slimme en handige assemblage- en productiemethoden. Wij kunnen mallen zelf in 3D tekenen en op onze eigen printer printen. Dus er is al snel resultaat!

Kijk hoe Ford en Volkswagen 3D geprinte hulpmiddelen gebruiken bij de assemblage van hun auto’s:

Zit u met een situatie waarin er ruimte is voor verbetering of winst te halen valt, neem dan eens contact met ons op? Wij kunnen meedenken over nieuwe methoden en oplossingen.

Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden