industrieel ontwerp

Prototypes, 3D printen en serieproductie

Bij het ontwerpen van een nieuw product wordt vrijwel altijd een prototype gemaakt. Met een prototype heb je een model in handen waarmee je het ontwerp goed kan testen en beoordelen. Met de bevindingen van het prototype wordt het ontwerp doorontwikkeld en zo ontstaat een optimaal werkend en produceerbaar product.

Outline heeft veel ervaring in dit stadium van productontwikkeling. Outline heeft een eigen 3D printer in huis om snel modellen en prototype onderdelen te kunnen 3D printen. Daarnaast kennen we diverse partijen die met aanvullende technieken professionele modellen en prototypes kunnen maken. Wij kunnen hierin adviseren en indien gewenst de productie van prototypes organiseren en begeleiden.

 •  
 •  
 •  
 •  

3D printen en andere technieken

Er zijn tegenwoordig veel mogelijkheden voor productie van prototype-onderdelen. Met technieken als 3D printen en vacuümgieten kunnen kunststof prototype-onderdelen gemaakt worden die qua werking en uitstraling het beoogde eindresultaat goed weergeven. Voor metalen producten zijn ook veel mogelijkheden voor het maken van prototypes.

Outline heeft een eigen 3D printer waarmee we proefmodellen kunnen maken voor testen en presentatie doeleinden. Daarnaast hebben we goede contacten met bedrijven die prototypes en kleine series kunnen vervaardigen.

Ook tijdens de concept- en ontwerpfase kan het goed zijn om tussentijdse proefmodellen te maken. Met een (vaak simpel) model kan je zien hoe een mechaniek werkt, hoe een onderdeel functioneert en hoe de verhoudingen er in het echt uit zien. De bevindingen van het tussentijdse model worden in het ontwerp verwerkt, zodat er een optimaal eindontwerp wordt ontwikkeld en de kans op verrassingen wordt verkleind.

Serieproductie en productietechnieken

Outline heeft veel kennis van de productietechnieken voor serieproductie. Dit kunnen zowel grote als kleine series zijn. Hieronder voorbeelden van technieken waar wij ervaring in hebben:

 • metaal plaatwerk & constructiewerk
 • kunststof plaatwerk zoals vacuümvormen en buigwerk
 • kunststof gietwerk zoals spuitgieten, TSG gieten en rotatiegieten
 • extrusie van aluminium
 • freeswerk, zowel kunststoffen als metalen
 • 3D printen (SLA, SLS, FDM etcetera) en vacuümgieten
 • diverse afwerkingstechnieken en coat-technieken
 • etcetera


We zijn goed op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden in productieland en we maken ons nieuwe technieken makkelijk eigen.

Door een ontwerp slim en goed technisch uit te werken ontstaat er een optimaal te produceren product. Vrijwel alle producten die Outline heeft ontworpen zijn uiteindelijk ook geproduceerd.

Begeleiding van productie

Outline kan meehelpen bij het laten maken van de eerste producten of proefseries. We hebben goede connecties met diverse productiebedrijven en toeleveranciers.

Indien een klant dat wil, kan Outline de productie van een prototype of 1e serie(s) coördineren. We starten de productie bij toeleveranciers op, regelen de eerste inkooponderdelen, begeleiden de diverse partijen en sturen alles aan.

Na de eerste productie van een prototype of eerste serie, wordt het product vaak op detailpunten verbeterd en getuned. Outline helpt hierbij en kan alle optimalisatiepunten inventariseren en verwerken in het productontwerp en de tekeningen.

Ook als de serieproductie loopt zijn er altijd wel kleine wijzigingen of optimalisatiepunten die moeten worden doorgevoerd. Voor diverse klanten houdt Outline de productietekeningen up-to-date. Wij verwerken wijzigingen in de tekeningen en houden alles nauwkeurig bij in een gedegen revisiebeheer.

Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden

Productie van kleine series

Veel producten worden niet in grote series gemaakt. Wij hebben een brede ervaring met producten die in kleine series worden gemaakt. Outline kent diverse bedrijven die gespecialiseerd zijn in productie van kleine series.

Productie in Azie / China

Diverse producten waar Outline aan werkt worden gemaakt in China. Met de 3D CAD files van Outline kunnen fabrieken in China de onderdelen produceren.

Outline heeft zelf geen directe connecties met fabrieken in China, maar wij kennen wel diverse partijen die wel goede en directe connecties hebben.

Bekijk voorbeeldprojecten