industrieel ontwerp

Industrieel ontwerpen en productontwikkeling: Vraag en antwoord

Werkt een industrieel ontwerper alleen aan producten die in serie gemaakt worden?
Dan komt de toegevoegde waarde van een industrieel ontwerper wel het meeste van pas. Een onderdeel van ons werk is het ontwikkelen van een productontwerp dat handig, slim en goedkoop is te assembleren en produceren. Bij repeterende productieseries levert dit veel voordeel op. Dat geldt overigens ook voor kleine productieseries!
Maar producten die eenmalig gemaakt worden moeten ook ontworpen en getekend worden. Dat kunnen en doen we dus ook. Dan zijn we minder bezig met de efficiency van assemblage en productie.

Wie wordt eigenaar van het ontwerp en de tekeningen?
Onze opdrachtgevers worden eigenaar van het ontwerp en de tekeningen. Dit geldt voor alle vormen van intellectueel eigendom, zoals auteursrecht, modelrecht, octrooirecht en beeldmerk.

Levert Outline ook zelf producten?
In de regel niet. De rol van Outline in ontwikkelingsprojecten is de partij die het ontwerp ontwikkeld en de productietekeningen maakt. Met behulp van deze tekeningen kan een fabriek of toeleverancier het product gaan maken en leveren.
Outline heeft een breed netwerk van toeleveranciers en werkt altijd goed samen met fabrieken en leveranciers. Bij prototypes wil Outline nog wel eens iets regelen en inkopen voor de klant, dit is meer uit service oogpunt.

Kan een industrieel ontwerper aan ieder willekeurig product werken?
Een industrieel ontwerper is zeer breed geörienteerd en kan zich altijd goed inleven en inwerken in nieuwe producten en markten. Zeker ervaren ontwerpers zoals bij Outline hebben al aan een diversiteit aan projecten gewerkt en kunnen hun ervaring en expertise inzetten om bij nieuwe projecten van toegevoegde waarde te zijn.

Werkt Outline alleen voor bedrijven?
Voor bedrijven en ondernemers. Outline is een industrieel ontwerpbureau dat met name voor bedrijven uit het MKB werkt. We werken niet voor particulieren.

Kan een fabriek de tekeningen van Outline gebruiken?
Ja. Dat is een groot voordeel als u Outline inschakelt. Fabrieken gebruiken voor de productie naast werktekeningen ook vaak 3D CAD files. Outline werkt standaard in 3D CAD en levert zowel de werktekeningen als de 3D CAD files. Die kan een fabriek vrijwel altijd 1:1 gebruiken voor productie.
Bij een productietechniek als spuitgieten moet de fabriek vaak nog wel engineeringswerk verrichten om bijvoorbeeld spuitmatrijzen te kunnen maken.