industrieel ontwerp

Slimme kunststof klem voor fietsmanden

Klant
Mijnen Pieper

Branche
Accessoires voor fietsen

Werkzaamheden Outline

Outline heeft gewerkt aan het ontwerp van deze nieuwe slimme klem voor fietsmanden.

De doelstelling was een eenvoudige, algemeen inzetbare en goedkope klem, die in grote series kan worden geproduceerd.

Met deze kunststof klem kan een fietsmand op elke willekeurige bagagedrager worden vastgezet. Van kleine smalle bagagedragers tot bredere robuuste dragers met bijvoorbeeld een accu eronder.

De montage is zeer gebruiksvriendelijk. Door een kliksysteem zet de kunststof klem zichzelf vast. Als de fietsmand op de juiste positie op de bagagedrager zit, wordt deze met enkele bouten vastgezet en zet de klem zich muurvast in de klikverbinding.

Outline heeft dit project samen met industrieel ontwerper Cas van den Berg uitgevoerd. We hebben dit project uitgevoerd vanuit de coöperatie Coopkracht waar wij beide lid van zijn.

In een stapsgewijs project hebben Cas en Peter diverse voorstellen bedacht en ruwe testmodellen gemaakt. Samen met de opdrachtgever hebben we het meest kansrijke concept gekozen. Dit concept hebben we uitgewerkt en in 3D CAD gedetailleerd.

Vervolgens hebben we een 3D geprint model gemaakt. Dat hebben we uitvoerig getest. Na de evaluatie van de test hebben we enkele kleine aanpassingen doorgevoerd en hebben we de 3D CAD productiefiles opgeleverd. Vervolgens is de spuitgietproductie van het klemsysteem opgestart in China, wat momenteel goed verloopt.

Het klemsysteem voor fietsmanden wordt goed verkocht, met name op de Duitse markt. De reacties zijn enthousiast.

Bekijk meer voorbeeldprojecten