industrieel ontwerp

Selfservice automaten bibliotheken

Klant
Dialoc ID

Branche
Bibliotheek en retail automaten

Werkzaamheden Outline

Voor Dialoc ID heeft Outline het ontwerp ontwikkeld van diverse selfservice automaten voor bibliotheken. Deze automaten worden gebruikt voor het uitlenen, verlengen en retourneren van boeken.

De eerste drie foto's laten de selfservice uitleen- en verlengautomaat zien. Bedoeld voor gebruik binnen in de bibliotheek.

Door gebruik van het touchscreen is de bediening uiterst gebruiksvriendelijk. Bij het gebruiken van de automaat is elk actiemoment ondersteund door LED verlichting. De gebruiker ziet steeds wat hij moet doen en met het LED licht wordt aangegeven waar dat moet gebeuren. Zoals het scannen van de ledenpas, het scannen van het boek en het (de-)activeren van de anti-diefstal beveiliging.

De automaten zijn een bijzonder stukje techniek. Ze kunnen zowel RFID tags als EM tags in boeken lezen en (de-)activeren. Ook kunnen ledenpassen met zowel RFID tags als barcodes gelezen worden. Het is een innovatie om al deze verschillende scantechnieken goed werkend en gebruiksvriendelijk in één product te krijgen. Het stelt bijzondere eisen aan de plaatsing van de componenten en de gebruikte materialen.

Bij de ontwikkeling is veel aandacht besteed aan het design van de automaten. Ondanks dat er veel elektronica in zit en er verschillende scantechnieken zijn, hebben we het ontwerp compact kunnen houden. Het design is modern en tijdloos en het geeft de automaat een hoogwaardige uitstraling.

Deze automaten gaan de hele wereld over, van Amerika, Spanje tot aan Vietnam. Het uitgangspunt was dan ook een universele, duidelijke en intuïtieve werking. De bediening gebeurt met duidelijke pictogrammen. Bij voorkeur zonder tekst. Alleen op het touchscreen wordt in enkele gevallen beknopte tekst gebruikt.

Er is ook een lage unit ontwikkeld, zonder touchscreen bediening. Deze versie is voor het bibliotheek personeel (vierde foto). Deze wordt bediend door touch-knoppen op het werkblad.

Outline heeft het complete ontwerp ontwikkeld van de automaten. Wij hebben gewerkt aan de behuizing, de bediening, het chassis, de assemblage van onderdelen en componenten. Er is een compleet en goed doordacht ontwerp ontwikkeld waarbij over alles goed is nagedacht. Outline heeft de productietekeningen opgeleverd waarmee de automaten geproduceerd worden.

Er is ook een buiten-automaat ontwikkeld. Deze is te zien op de vijfde en zesde foto. Ook voor deze automaat heeft Outline het volledige ontwerp ontwikkeld, inclusief het technische mechanische binnenwerk.

De bediening is duidelijk en gebruiksvriendelijk. Met behulp van oplichtende pictogrammen ziet de gebruiker wat hij moet doen.

De inworpklep wordt automatisch afgesloten als er een boek is ingeworpen. Zodra het boek is gelezen wordt het doorgevoerd naar een opvangcontainer binnen in de bibliotheek. Dan gaat de automaat weer naar de beginstand en kan er een nieuw boek worden ingevoerd. Het complete mechaniek van inname, identificeren en doorvoeren van het boek heeft Outline ontwikkeld.

De automaten zijn inmiddels bij vele bibliotheken in gebruik.

Bekijk meer voorbeeldprojecten