industrieel ontwerp

Slimme duurzame straatverlichting

Klant
Stichting de Kanteling

Branche
Straatverlichting

Werkzaamheden Outline

Outline heeft het ontwerp ontwikkeld van deze bijzondere nieuwe straatlamp.

De lamp is een slimme straatlamp en past in een smart city concept. Met sensoren en draadloze communicatie elektronica staan de lampen met elkaar in verbinding en kunnen zij allerlei informatie doorgeven en functies bieden aan de beheerder en aan passanten.

In het ontwerp is een bewegingssensor ingebouwd, die voertuigen en passanten detecteert. Zodra dit gebeurt, gaan de lampen op vol vermogen branden. Wanneer er geen passanten zijn branden de lampen op een dimstand. Dit scheelt enorm in de verbruikskosten.

Het doel is om de mogelijkheid te bieden dat de lamp stand-alone kan worden geplaatst en werkt op basis van zonne-energie en een eigen accu. Bovenop de lamp komt een zonnepaneel die de lamp en de elektronische componenten van energie voorziet. De lamp past dan in een energie-neutraal plan. Door de stand-alone plaatsing is geen stroomkabel meer nodig. Dit scheelt, zeker in bepaalde gebieden zoals stadscentra, enorm in de aanlegkosten van straatverlichting.

De mast is gemaakt van Accoya hout. Het geeft de straatlamp een exclusieve en hoogwaardige uitstraling. Naast dat dit een heel mooi materiaal is benadrukt dit ook het duurzame karakter van de straatlamp.

Outline heeft het gehele ontwerp ontwikkeld en de productietekeningen en 3D CAD files opgeleverd, waarmee de straatlampen zijn gemaakt.

De eerste serie van 26 lampen zijn in het voorjaar van 2016 geplaatst in de gemeente Zutphen.

Bekijk meer voorbeeldprojecten